Tapaturma­päivä

Paloturvallisuus syysmökillä

On tärkeää, että kaikki osaavat toimia mökillä paloturvallisesti. Viileään vuodenaikaan mökki on vähän eri paikka kuin kesämökki. Siksi turvallisuuteen kannattaa tuumia tuokio. Avainasioita ovat toimivat palovaroittimet, turvallinen lämmitys ja alkusammutustaidot.

Kosteus ja kylmyys eivät tee hyvää sähkölaitteille. Kerrassaan turmiollisia ne saattavat olla palovaroittimien paristoille. Mainio rutiini on testata mökin palovaroittimet heti, kun saapuu perille. Fiksuinta on asentaa palovaroitin jokaiseen tilaan, jossa yövytään ja ulko-ovien läheisyyteen.

Palovaroittimien testauksen jälkeen voikin alkaa lämmityshommiin. Tulisijaa lämmitetään ensimmäisillä kerroilla varovasti. Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan.
Hiillos saa hiipua kokonaan ennen hormipeltien sulkemista. Jos on peltien kanssa liian hätäinen, aiheuttaa helposti mökkiasukkaille häkämyrkytyksen. Häkävaroitin on hyvä hankinta tilaan, jossa on tulisija.

Nuohooja on tervetullut vieras osa-aikaisessa käytössä olevalla mökillä vähintään kerran kolmessa vuodessa. Jos hybridiasuja lämmittää ahkerasti, ei toki ole kiellettyä nuohouttaa hormeja useamminkin.

Poistumisreitit kannattaa näyttää mökkivieraille

Kannattaa miettiä, mitä reittejä rakennuksesta pääsee poistumaan nopeasti ja turvallisesti ja missä kokoonnutaan, jotta nähdään, että kaikki ovat turvassa. On hyvä suunnitella, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Poistumisreitit näytetään myös mökkivieraille.

Kaikkien mökillä olijoiden on hyvä tietää, missä alkusammutusvälineet ovat, eikä niiden käyttötaitokaan pahasta ole. Sammutuspeite ei paljon mökin vaihtelevista olosuhteista piittaa, mutta nestesammuttimen tai sankoruiskun käyttöä helpottaa huomattavasti se, että niitä ei säilytetä lämmittämättömässä tilassa.

Paras tulipalo on se, joka ei koskaan sytykään. Siksi mökilläkään ei kannata käyttää huonokuntoisia sähkölaitteita. Kaasulaitteet saattavat olla jollekulle mökkeilijälle eksoottinen tuttavuus. Niiden toimintaan kannattaa perehtyä vahinkojen välttämiseksi.

Lähestymisreititkin vaativat huomionsa

Hälytysajoneuvojen saapuminen mökille kestää huomattavasti kauemmin kuin urbaanimmassa ympäristössä. Varsinkin lumiseen aikaan tilanne saattaa olla vielä kinkkisempi. Mökille tuleva tie on siis hyvä pitää ajokunnossa, vaikka välillä vähän tuiskuttaisikin.

Hälytysajoneuvojen kuin toivotumpienkin vieraiden tulo helpottaa, jos mökin tarkka osoite, koordinaatit ja ajo-ohjeet ovat helposti löydettävissä ja kerrottavissa. 112 Suomi -sovellus on hyvä ladata jokaisen kännykkään.

Vinkit paloturvalliseen mökkeilyyn

• Tarkista, että palovaroittimet toimivat. Palovaroitin on hyvä löytyä ainakin kaikista makuuhuoneista, olohuoneesta ja uloskäynneiltä.
• Näytä mökkivieraille, miten mökistä poistutaan hätätilanteessa.
• Varmista, että sammutusvälineet ovat toimintakunnossa.
• Varmista, että kaikki tietävät mökin osoitteen ja että koordinaatit ovat löydettävissä.
• Aloita lämmitys pienillä tulilla, jos lämmität kylmillään ollutta tulisijaa.
• Anna takan hiilloksen hiipua kokonaan ennen kuin suljet pellit.
• Huolehdi, että hormit on nuohottu kolmen vuoden sisään.